Zsebi oldala

Nézz szét!Itt mindent meg találsz a humortól a komoly dolgokig.Folyamatosan frissül !JÓ SZÓRAKOZÁST !

Almás-mazsolás pite (olcsó sütemény recept)

Hozzávalók:

1 tojás, 40 dkg finomliszt, fél csomag (2,5 dkg) élesztő, 15 dkg sütőmargarin, tej, egy csipetnyi só, 15 dkg cukor, fahéj, 1 csomag (10 dkg) mazsola, 1 kg édesebb alma, 2 evőkanál búzadara, citromlé.

Elkészítés:
A mazsolát vízbe áztatjuk. A finomlisztet összegyúrjuk 10 dkg margarinnal, a sóval, a tojással, a tejben megfuttatott élesztővel, kevés fahéjjal és 5 dkg cukorral. Némi langyos tej hozzáadagolásával lágy, de nem ragadós tésztát dolgozunk ki belőle. Lefedve kelesszük meleg helyen egy óra hosszáig.

Eközben az almákat meghámozzuk, lereszeljük, s a levének a nagyját (ne mindet!) kinyomkodjuk. Összekeverjük 10 dkg cukorral, fahéjjal, egy-két evőkanál citromlével, a lecsöpögtetett mazsolával, illetve a grízzel.

A megkelt tésztából két lapot nyújtunk. Az egyikkel kibéleljük egy kis margarinnal kikent (mélyebb) tepsi alját, ráhalmozzuk egyenletesen a tölteléket, majd befedjük a másik lappal. Ennek a tetejét vékonyan kenjük meg kevés olvasztott margarinnal, s szurkáljuk meg villával. Közepesen forró, előmelegített tepsiben süssük pirosra.


Egyszerű krumplis pogácsa (olcsó és gyors süteményrecept)

Hozzávalók:

25 dkg főtt burgonya, kb. 35 dkg liszt, egy kockányi sütőmargarin (25 dkg), 1 csomag sütőpor, só, 2 tojás.

Elkészítés:
A főtt krumplit kihűtjük, majd alaposan áttörjük. Elkeverjük benne a margarint, a sütőport, némi sót, 1 tojást. Körülbelül 30 dkg liszt hozzáadásával nem túl kemény tésztát gyúrunk belőle. A masszát pihentessük egy óráig, majd lisztezett gyúródeszkán nyújtsuk ki 1,2 cm vastagságúra. Kenjük be a tetejét a másik tojással, majd szagassuk ki pogácsaszaggatóval, esetleg egy kisebb átmérőjű pohárral.

Előmelegített sütőben, közepes hőfokozaton süssük addig, amíg a kis tésztadarabok aranysárgák nem lesznek.

Olcsó, kiadós krumplikrokett

Hozzávalók:

40 dkg burgonya, fél pohár (80-85 g) tejföl, 15-20 dkg liszt, egy konzerves darált hús (löncshús), 2 tojás, őrölt bors, őrölt pirospaprika, egy cikk fokhagyma, étolaj, prézli.

Elkészítés:
A burgonyát héjában megfőzzük, alaposan átpasszírozzuk és kihűtjük. Összedolgozzuk a tejföllel, a löncshússal, a tojásokkal, megfűszerezzük, beletörjük a fokhagymát, majd annyi liszttel gyúrjuk össze, hogy sem túl lágy, sem túl kemény tésztát kapjunk.

Hosszúkás hengereket formázunk belőle, ezeket pedig megforgatjuk zsemlemorzsában, majd bő, forró étolajban kisütjük.

Tálalhatjuk feltétként főzelékekre, de önmagában, salátával fogyasztva is kiváló főétel. Készülhet maradék krumplipüréből is.

Olcsó, gyors sajtos-mogyorós melegszendvics recept

Hozzávalók:

20 dkg nem sós földimogyoró (a barna héjától megfosztva), 8 szelet sima kenyér, 15 dkg reszelt trappista, 3-4 apró, savanykás alma, só.

Elkészítés:
A földimogyorót összeturmixoljuk: krémszerű, pépes mogyoróvajat készítünk belőle. Ezekkel megkenjük a kenyérszeleteket, rájuk fektetünk néhány szelet hámozott almát, majd beterítjük a reszelt sajttal. Forró sütőben sütjük kb. 10 percig. Kicsit furcsának tűnhet az összeállítás, de nagyon finom!


Olcsó, gyors köménymagos sós rudak recept

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók:

80 dkg finomliszt, egy kockányi (25 dkg) sütőmargarin, 2,5 dl tej, egy teáskanál cukor, 5 dkg élesztő, só, egy csapott teáskanálnyi őrölt köménymag, 1 tojás, némi egész köménymag.

Elkészítés:
A lisztet a sütőmargarinnal, sóval, köménymaggal és az élesztős-cukros tejjel összegyúrjuk. Egy cm vastag tésztát nyújtunk a masszából és egy óráig letakarva kelesztjük. A felvert tojással megkenjük a tészta tetejét, megszórjuk köménymaggal, majd két cm széles, 4 cm hosszú rudakat vágunk ki egy vizes kés segítségével. Ezeket tegyük lemeztepsire, s süssük forró sütőben aranysárgára.

Olcsó, egyszerű diós korongok (teasütemény) recept

Hozzávalók:

50 dkg liszt, 25 dkg sütőmargarin, csipetnyi só, 10 dkg darált dióbél, 10 dkg porcukor, 2 tojás.

Elkészítés:
A lisztet a margarinnal elmorzsoljuk, majd belevegyítünk egy egész tojást, egy sárgáját, kevéske sót és porcukrot. Egy darabig gyúrjuk, majd hozzáadjuk a diót. Alaposan összedolgozzuk a masszát, majd fél centi vastagságúra kinyújtjuk, s egy 5 cm átmérőjű pohár segítségével korongokat szaggatuk ki belőle. Ezeket megkenjük tojásfehérjével és forró sütőben aranysárgára sütjük.

Olcsó hétfői hússaláta recept (a vasárnapi ebéd maradékából)

Hozzávalók:

30 dkg levesből visszamaradt marha vagy sertés színhús, leveszöldség ( 1-1 nagyobb főtt répa, petrezselyemgyökér / pasztinák, karalábé), két maroknyi csemegekukorica (mirelit megfőzve vagy egy konzerves kukorica fele), 2 közepes héjában főtt burgonya, 2 közepes csemegeuborka, 1 nagyobb főtt cékla (vagy némi lecsöpögtetett céklasaláta). A dresszinghez 1 evőkanálnyi ecetes torma, 1 tojás sárgája, fél pohár natúr joghurt (kb. 80 g), egy evőkanálnyi étolaj, 1 kiskanálnyi mustár, kevéske cukor, só, bors, friss petrezselyemzöld.

Elkészítés:
A héjában főtt krumplikat meghámozzuk és 1x1 centis apró kockákra vágjuk. Ugyanezt tesszük a céklával, a leveszöldségekkel, a csemegeuborkával. Összevegyítjük őket a kukorica társaságában egy salátás tálban.

Az öntethez a hozzávalókat alaposan összekeverjük, ízesítjük ízlés szerint mustárral, kevéske cukorral, petrezselyemzölddel, tormával, majd a keveréket óvatosan elvegyítjük a salátával és behűtjük.

Olcsó piskótafánk recept

Hozzávalók:

25 dkg + némi finomliszt, fél csomag sütőpor, 3 tojás, 1 kocka (25 dkg) sütőmargarin, 25 dkg cukor, 1 csomag vaníliás cukor, fél pohár tejföl (kb. 80-90 g), kevéske tej.

Elkészítés:
Összegyúrjuk a lisztet 20 dekányi sütőmargarinnal, a sütőporral, három tojás sárgájával és két fehérjével, a vaníliás cukorral és a tejföllel, továbbá annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjunk. A masszát lisztezett deszkán kinyújtjuk 1 cm vastagságúra, majd egy pohárral korongokat szaggatunk belőlük. Egy margarinnal kikent tepsibe tesszük őket, majd megkenjük a tetejüket a maradék tojásfehérjével. Forró sütőben enyhén pirosra sütjük. 

Tálalhatjuk lekvárral, de önmagában is finom.

Olcsó tepsis palacsinta recept

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók:

12 db vastagabb, kisütött palacsinta, 2 evőkanál cukor, egy tábla (10 dkg) étcsokoládé vagy ét tortabevonó, 4 nagy evőkanál baracklekvár, 3 tojásfehérje, némi sütőmargarin.

Elkészítés:
A kisütött palacsintákat vastagabb csíkokra vágjuk, majd elkeverjük a lereszelt csokival, a cukorral és a lekvárral. Majd óvatosan hozzákavarjuk a kemény habbá vert tojásfehérjéket. Diónyi margarinnal kikent jénai vagy tűzálló agyagtálba öntjük a keveréket, s forró sütőben 15 percig sütjük.


Olcsó bundás sajtfánk recept

>> 2009. április 24., péntek

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók:

10 dkg liszt, 2 dkg élesztő, 15 dkg gríz, 20 dkg olcsó tömbsajt, 7-8 dl tej, egy kanálnyi margarin, 5 tojás, némi finomra metélt petrezselyem, 2 gerezd fokhagyma, bors, olaj a sütéshez.

Elkészítés:
A margarint a tejjel együtt felfőzzük, majd beleszórunk körülbelül 15 dkg búzadarát (kicsit többet, kicsit kevesebbet: a masszának jó sűrűnek kell lennie). Gyakori keverés mellett besűrítjük, majd langyosra hűtjük.

A szilárd kásában elkeverünk 5 dkg lisztet, az élesztőt és 3 tojást. Belereszelünk 15 dkg sajtot, ízesítjük a fokhagymák pépjével, kevés petrezselyemmel, sóval és borssal. Keleszteni nem kell. Tojás méretű galuskákat szaggatunk belőlük, majd bepanírozzuk némi liszt, 2 tojás és 5 dekányi reszelt sajt keverékében.
Forró olajban süssük ki és tálaljuk frissen.

Sajtos-tojásos tepsis makaróni

>> 2009. április 22., szerda

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók:

30 dkg makaróni, 5 dkg sütőmargarin, 20 dkg reszelt trappista, 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g), 4 tojás, őrölt bors, 2 evőkanál prézli, kevéske finomra vágott metélőhagyma, petrezselyem- és zellerzöld, só.

Elkészítés:
A sós vízben kifőzött makarónit lecsöpögtetjük. A tojások nyers sárgáit elkeverjük 15 dkg reszelt sajttal, a tejföllel, a zöldfűszerekkel, sóval és őrölt borssal.

A tésztát alaposan elkeverjük a tojásos-sajtos mixszel, a fehérjék keményre vert habjával, majd egy kivajazott, prézlivel megszórt tűzálló tálba helyezzük az egészet. A tetejét meghintjük a maradék reszelt trappistával. 

Toljuk előmelegített, forró sütőbe kb. fél órára.

Joghurtos eperkrémmel töltött torta (olcsó, gyors recept)

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók:

30 dkg porcukor, 6 evőkanál víz, 6 tojás, 20 dkg liszt, kevéske só, egy csipetnyi sütőpor, 30 dkg eperdzsem, 2 evőkanál cukor, 1 csomag piros tortazselatin, 1 pohár natúr joghurt, némi fahéj, plusz margarin és liszt a sütőformába.

Elkészítés:
A cukrot habosra kikeverjük 6 tojás sárgájával és a vízzel. Beletesszük egy csipetnyi sót és sütőport, majd apránként adagolva beledolgozzuk a masszába a lisztet és a felvert tojások kemény habját.

Öntsük egy kikent, kör alakú tortaformába, s süssük meg közepes hőfokozaton.

Amíg sül, keverjünk el 20 dkg lekvárt a joghurttal. Szórjunk bele kevéske fahéjat. Ezt töltsük a ketté vágott, kihűlt tortalapba. A tetejét pedig vonjuk be a tortazselatinból, két evőkanál cukorból és 10 dkg dzsemből készült zselével. Ha itt az eperidény, készíthetjük friss gyümölcsből is, több cukor hozzáadásával.


Olcsó sonkás-gombás rakott palacsinta recept

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók:

12 db nagyobb vagy 16 kisebb, vastagabb tésztájú sós palacsinta, 20 dkg gomba, 20 dkg olcsóbb gépsonka, 1 pohár (175 g) zsírszegény tejföl, só, bors, 1 evőkanál liszt, petrezselyemzöld, egy kisebb gumó zeller (kb. 10 dkg), 1 tojás, étolaj.

Elkészítés:
A gombát laskára vágjuk és kevés zsiradékban megpároljuk, rászórjuk a lisztet, a lereszelt zellert, s némi finomra vágott petrezselymet, sót, borsot. Amikor levettük a tűzről, elkeverünk benne egy evőkanál tejfölt. A vékony csíkokra vágott sonkát eloszlatjuk a palacsintákon, megtöltjük a gombás töltelékkel, s szokás szerint felcsavarjuk. Egy kis zsírral kikent sütőtálba tesszük őket, majd rácsurgatjuk a tetejére a maradék tejföllel elkevert nyers tojást. Előmelegített sütőben süssük 10 percig.

Olcsó rakott karalábé

>> 2009. április 21., kedd

#fullpost{display:none;}
Hozzávalók:
6-8 db közepes méretű zsenge zöldkaralábé, 25 dkg darált pulykahús, 15 dkg rizs, egy kisebb fej vöröshagyma, só, bors, őrölt csemegepaprika, 2 evőkanál étolaj, 1 pohár (175 g) zsírszegény tejföl.

Elkészítés:
A húsból, egy evőkanál olajból, a hagymából és a fűszerekből pörköltalapot készítünk. A karalábét egyszer egy centis kockákra vágjuk és puhára pároljuk kevés sós vízben. A rizst félig megfőzzük. Egy tűzálló tál aljára öntjük a másik evőkanálnyi étolajat, ráterítjük a karalábé egyik felét, a pörkölt és a főtt rizs keverékét, majd beterítjük a karalábékockák másik felével. Aláöntünk kb. egy dl vizet, enyhén megsózzuk és borsozzuk, majd a tejfölt eloszlatjuk a tál tetején. Addig sütjük előmelegített sütőben közepes hőfokozaton, amíg a tejföl meg nem pirul.


Olcsó gombás palacsintatál recept

>> 2009. április 20., hétfő

#fullpost{display:none;}
Hozzávalók:
16 db sós palacsinta, 40 dkg csiperkegomba, csipetnyi pirospaprika, kis fej vöröshagyma, só, kevéske étolaj, kevés őrölt bors, 1 pohár zsírszegény tejföl (175 g).

Elkészítés:
A megmosott csiperkéket laskára vágjuk, s az olajban megfonnyasztott, felkockázott hagymán puhára pároljuk némi pirospaprika, só és bors kíséretében. Ha puha a gomba, megtöltjük vele a palacsintákat. Egy tűzálló tálat kikenünk kevéske étolajjal, majd szorosan egymás mellé tesszük benne a gombás tésztaroládokat. A tetejét öntsük le tejföllel, s előmelegített sütőben süssük addig, amíg a tejföl megpirul.

"A császár kedvence" (olcsó, gyors tepsis krumpli recept)

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók:

a család étvágya szerint 1 kg - 1,5 kg krumpli, két evőkanál étolaj, 40 dkg főtt, füstölt császárszalonna, ételízesítő, kevéske pirospaprika, bors, 1 paradicsom, 2 fej vöröshagyma, 1 nem csípős zöldpaprika, 1 pohár (175 g) zsírszegény tejföl.

Elkészítés:
A krumplit meghámozzuk és fél cm vastag karikákra vágjuk. Egy jénai vagy agyagtál aljára öntjük az olajat, ráhalmozzuk a burgonyakarikákat, erre meg a kisebb darabokra vágott szalonnát, a paradicsom-, paprika-, és a hagymakarikák. Felöntjük kb. fél decinyi vízzel. Ízlés szerint megfűszerezzük a fenti fűszerekkel. 20-25 percig süssük alufóliával letakarva közepes lángon, majd vegyük ki a tálat, oszlassuk el az étel tetején a tejfölt, s a továbbiakban süssük addig fólia nélkül, amíg a tejföl meg nem pirul.

Ha van maradék pörköltünk, akkor azt is rátehetjük ledarálva a szalonna helyett a burgonyára, de ebben az esetben az ételt óvatosabban fűszerezzük.

Nyáron tálaljuk friss uborkasalátával, télen csalamádéval.

Olcsó krumplis pogácsa recept

>> 2009. április 19., vasárnap

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók:

50 dkg főtt és áttört burgonya, 25 dkg liszt, 15 dkg margarin, 4 dkg élesztő, 1 dl tej, 3 tojás, egy kiskanál cukor, só, 20 dkg trappista sajt.

Elkészítés:
A tört és kihűlt burgonyát elkeverjük a liszttel, a margarinnal összemorzsoljuk ezeket, majd hozzáadjuk a cukros tejben felfuttatott élesztőt. Egy teáskanálnyi sót hozzáadunk, majd 2 tojás, plusz egy fehérje társításában alaposan összegyúrjuk.

A masszából három egyforma vékonyságú lapot nyújtunk, majd egymásra helyezzük ezeket.A középső és a fedőlap közé kerüljön a lereszelt trappista 2/3-a. Hagyjuk kelni egy órát a pogácsa alapját, majd megkenjük a maradék tojássárgájával, enyhén megsózzuk a tetejét és rászórjuk egyenletesen a reszelt sajt másik részét. Közepes lángon süssük addig, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

Olcsó töltött pita recept

#fullpost{display:none;}

Hozzávalók négy pitához:

20 dkg liszt, 10 dkg sütőmargarin, kevéske tej, 2 dkg élesztő, só, cukor, 2 tojás. A töltelékhez:
1 vöröshagyma, 1 törpe cukkini, 1 kemény paradicsom, 1 zöldpaprika, 1 konzerves löncshús ("darált sertéshús", a nagyobb kiszerelésű), egy csapott evőkanál liszt, 1 cikk fokhagyma, kakukkfű, 1 evőkanál étolaj, só, bors, 1 tojás.

Elkészítés:
Kevéske cukros tejben megfuttatjuk az élesztőt. A margarinnal elmorzsoljuk a lisztet, majd hozzáadagoljuk az élesztős tejet és beleütünk egy tojást. Megsózzuk, majd összedolgozzuk közepesen lágy masszává, s egy órán keresztül kelesztjük letakarva.

A töltelékhez vágjuk félszer fél centis kockákra a kicsumázott paprikát és a héjas törpecukkinit. Metéljük apróra a hagymát és a fokhagymát. Az előbbi hozzávalókat némi só és víz hozzáadásával pároljuk puhára egy evőkanál olajon, majd borsozzuk meg és szórjuk meg némi friss vagy szárított kakukkfűvel.  Amikor készen van, keverjük hozzá a cukkinihoz hasonló méretűre felvágott paradicsomot és löncshúst, egy csapott evőkanál lisztet és egy tojást.

A tésztát nyújtsuk ki vékonyra, kb. 3 mm vastagságúra, s készítsünk belőle négy nagy kerek lapot. A tölteléket halmozzuk a körök egyik felére, majd terítsük rá a másik félköröket. A szélekhez közel ne kerüljön töltelék, mert sütésnél esetleg kifolyhat. A széleket az ujjainkkal nyomkodjuk erősen össze, és készen is lesznek a zsebek. Már csak meg kell kennünk a tetejüket egy felvert tojással, beletenni őket egy kis olajjal kikent tepsibe, betolni azt egy forró sütőbe és kb. 20 percig ott tartani a pitákat, amíg aranybarnák nem lesznek.







Weblap látogatottság számláló:

Mai: 1
Tegnapi: 1
Heti: 1
Havi: 5
Össz.: 13 878

Látogatottság növelés
Oldal: Gasztronómia
Zsebi oldala - © 2008 - 2024 - zsebi.hupont.hu

A weblap a HuPont.hu weblapszerkesztő használatával született. Tessék, itt egy weblapszerkesztő.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »